Факултет за Драмски Уметности - Скопје

Факултетот за драмски уметности - Скопје, е уметнички факултет и научно-наставна институција од подрачјето на драмските уметности, во кој се изведуваат универзитетски студии од областа на театарот, филмот и телевизијата низ уметничко и научно творештво, продукција и јавно прикажување на уметничките остварувања, како и издавање на книги и публикации. Универзитетските студии по Драмско актерство, Драматургија, Театарска режија, Продукција, Филмска и ТВ режија, Филмско и ТВ снимање и Филмска и ТВ монтажа, траат осум семестри или четири години, според ЕКТС.

На факултетот се изведуваат и постдипломски студии по Актерска игра, Драматургија, Продукција, Театарска режија, Театрологија, Филмско и електронско снимање, Филмска и тв режија, Филмско и тв сценарио и Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање.

Факултетот го чинат наставниците, сите истакнати актери, режисери, сценаристи, сниматели, монтажери, теоретичари, студентите и соработниците. Во сложениот наставен и работен процес на седумте студиски програми како и на постдипломските студии, вклучени се 130 студенти и околу педесет наставници и надворешни соработници.

Факултетот за драмски уметности, како членка на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје, работи според Законот за високо образование на Република Македонија, според Статутот на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј", Статутот и другите правилници на самиот Факултет, со сета почит кон дигнитетот на универзитетската и академската традиција.

Од 23.05.2013 година во рамките на Факултетот за драмски уметности функционира АЛУМНИ КЛУБ. Алумни клубот на ФДУ е основан под покровителство на Факултетот за драмски уметности во Скопје, со поддршка на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј".


ВЕСТИ

Втор уписен рок на прв циклус студии 2015/16

На Факултетот за драмски уметности во Скопје, во прва година на прв циклус студии, во вториот уписен рок може да се запишат 3 (три) студенти на редовни студии со кофинансирање на студиската програма Драмски актери со познавање на албански јазик.

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во вториот уписен рок.

Конкурс ERASMUS + 2015/16

Конкурс за мобилност на студенти и наставници во рамките на ERASMUS+ програмата за академската 2015-2016.

Сите заинтересирани, апликациите ги доставуваат до доц. м-р Кристина Леловац, (lelovac.fda@gmail.com) ERASMUS координатор најдоцна до 20-ти октомвти, 2015 година.

Дополнителни информации побарајте на интернет-страната на Универзитетот:
www.ukim.edu.mk (Меѓународна соработка - ERASMUS +) или обратете се на меил адресите: international@ukim.edu.mk или mcenevska@ukim.edu.mk

Прв уписен рок на прв циклус студии 2015/16

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

ФДУ на Филмскиот фестивал во Сараево

Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ на Сандра Ѓоргиева, III година на катедрата за филмска и тв монтажа во класата на вон. проф. м-р Лазар Секуловски и доц. м-р Владимир Павловски на Факултетот за драмски уметности во Скопје е селектиран во официјалната конкуренција на Филмскиот фестивал во Сараево, во категоријата - документарен филм.

Филмот е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, сценариото, режијата и монтажата се на Сандра Ѓоргиева, сниматели се Марко Димитриевски и Кристијан Караџовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на вон. проф. м-р Горан Трпчевски, извршен продуцент е Јована Мишковска, студент на катедрата за продукција во класата на вон. проф. м-р Игор Вецовски, а музиката е на Трајко Симоновски, студент на Факултетот за музичка уметност, чиј ментор е доц. м-р Дарија Андовска.

Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ го истражува животот и условите во Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје, пасивноста, отпорот на студентите, нивните стравови и права.

Својот фестивалски живот, филмот го започна на ДокуМа, филмски фестивал за документарен филм во Макарска, а неодамна беше прикажан и на Фестивалот за креативен документарен филм MakeDox.

ФДУ на Пула 2015

Дипломските филмови „Враќање“ во режија на Дина Дума и „Аудиција“ во режија на Лавинија Софрониевска влегоа во селекција на студентската програма на Филмскиот фестивал во Пула.

Сценариото за филмот „Аудиција“ е на Горјан Милошевски, директор на фотографија е Дарио Секуловски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Милан Тоциновски, Игор Ангелов, Јордан Симонов, Јаков Ангелов и Ивана Павлаковиќ.

Сценариото за филмот „Враќање“ е на Александар Русјаков и Дина Дума, директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Кристина Леловац, Димитрија Доксевски и Ивица Димитријевиќ.

Филмовите се во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, реализирани со поддршка на Агенцијата за филм на Р.Македонија.

ФДУ на Македокс 2015

Документарните филм „Зелени ѕидови, црна храна“ на Сандра Ѓоргиева, и „На велосипед“ на Горјан Атанасов, студенти на катедрата за филмска и тв монтажа во класата на проф. м-р Лазар Секуловски и доц. м-р Владимир Павловски беа премиерно прикажани на филмскиот фестивал за документарен филм Македокс 2015.

Сандра Ѓоргиева е сценарист, режисер и монтажер на документарниот филм „Зелени ѕидови, црна храна“, а сниматели се Марко Димитриевски и Кристијан Караџовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на проф. м-р Горан Трпчевски. Извршен продуцент е Јована Мишковска, студент на катедрата за продукција, во класата на проф. д-р Игор Вецовски, а музиката е на Трајко Симоновски, студент на Факултетот за музичка уметност во Скопје.
Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, а ја отсликува приказната за животот и условите на студентите во Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје.

Горјан Атанасов е сценарист, режисер и монтажер на документарниот филм „На велосипед“, а сниматели се Кристијан Караџовски и Бранко Аврамовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на проф. м-р Горан Трпчевски. Музиката е на Иво Митковски, студент на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а за звукот се погрижи Сашко Потер Мицевски.
Филмот „На велосипед“ е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, а ги третира проблемите на велосипедистите во Скопје, нивната борба за права и простор слободно да возат низ градот, ненасилните активности и организирањето на „Критична маса“.

Конкурс за прв циклус студии 2015/16

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

ФДУ во Загреб

Различни (Загреб 2015) - Постер  На 29 мај 2015 година, на театарската мала сцена „Видра“, (дел од Сатиричниот театар Керембух), на улица Драшковиќева 80, Загреб, се одигра претставата „Различни“. Факултетот за драмски уметности Скопје се претстави со шест едночинки на студентите од Катедрата по Филмска и Театарска драматургија пред Македонците кои живеат во Загреб и пред пошироката јавност. Артин Селмани, Мона Паскалова, Сашо Кокаланов, Марина Трајковска, Ивана Димова и Калија Киселички создадоа шест современи приказни кои се инспирирани од секојдневниот живот и под влијание на политичко општествениот контекст во кој живееме.
Идејата на проектот беше да бидат инволвирани студенти од драматургија, театарска режија и актерска игра од различни катедри и различни возрасти, да се постигне меѓу генерациска соработка.
Координатор на проектот беше м-р Катерина Момева, режисери - Драгана Милошевска Попова, веќе искусен и сериозен режисер, под чија иницијатива во проектот доаѓаат Драгана Стојчевска, која е четврта година и во подготовка на својата дипломска претстава, како и Дамјан Костовски студент на прва година на катедрата по театарска режија.
На штиците од театарот Видра (именуван по прекарот на Марин Држиќ), претставата ја одиграа шест млади актери, некои од нив сè уште студенти, а некои само што дипломираа: Мирјана Трповска, Никола Наковски, Емине Халил, Јеткин Сезаир, Марко Богдановски и Вирџинија Ристевска. Претставата имаше и своја оригинална музика, компонирана од Глигор Кондовски.
Проект се реализираше благодарение на СОВЕТОТ НА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО НА ГРАД ЗАГРЕБ и по идеја на Г. Лазар Тошанов, претседателот на советот Томе Апостоловски и координаторот на проектот Рената Фирст.

Награда на The Monthly Film Festival

Филмот ВРАЌАЊЕ на Дина Дума доби награда FILM OF THE MONTH НА TMFF (The Monthly Film Festival). ВРАЌАЊЕ е во продукција на ФДУ, поддржан од Агенцијата за филм. Директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Димитрија Доксевски, Кристина Леловац, Софија Куновска, Ивица Димитријевиќ, Владо Јовановски и Никола Ристановски.

Дипломски филмови на Short Film Festival of the Cote Bleue

Дипломските филмови Враќање во режија на Дина Дума, Аудиција во режија на Лавинија Софрониевска, Шекспирова 9/1 и Карма во режија на Владимир Митревски ќе бидат прикажани на 5-то издание на Short Film Festival of the Cote Bleue, Франција.

Меморандум за соработка со Филмскиот фестивал во Пула

Факултетот за драмски уметности во Скопје потпиша меморандум за соработка со Филмскиот фестивал во Пула.

„ВРАЌАЊЕ“ на „Los Angeles Cine Fest“

Филмот ВРАЌАЊЕ на Дина Дума е примен на Los Angeles Cine Fest.
ВРАЌАЊЕ е во продукција на ФДУ, со поддршка на Агенцијата за филм. Директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Димитрија Доксевски, Кристина Леловац, Софија Куновска, Ивица Димитријевиќ, Владо Јовановски и Никола Ристановски.

Подготвителен курс по АКТЕРСКА ИГРА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по актерска игра, од 5ти август до 10ти август 2015 година.

Целта на курсот е да им помогне на кандидатите полесно и посигурно да го совладаат материјалот за приемен испит.
Водител на курсот е вонреден професор М-р Мими ТАНЕВСКА-СРБИНОВСКА, професор по актерска игра на ФДУ - Скопје.
Курсот започнува на 05.08.2015 година, во 11h на ФДУ. Пријавувањето е во тек.


Уплатница - Подготвителен  курс по актерска игра 2015/16

Од следниот линк можете да пристапите до информации за постапката за проверка на компетенции и литература за подготовка: Драмски актери.

„(Вон)земјанинот Ли“ на КФФ 2015

Документарниот филм „(Вон)земјанинот Ли“ на Сашко Мицевски избран во конкуренција од 2530 филмови од 102 земји на КФФ (Краљевски Филмски Фестивал) кој ќе се одржи од Краљево, Р.Србија.

Отворени денови на ФДУ

Од 18ти до 22ри мај 2015 година, во периодот помеѓу 11:00 и 14:00 часот вратите на Факултетот за драмски уметности во Скопје ќе бидат отворени за сите заинтересирани кандидати за упис на катедрите за драмски актери на Факултетот.


Заинтересираните кандидати ќе можат директно да комуницираат со професорите и да им постават прашања во врска со студиите, а ќе можат да се запознаат и со просторните и технички капацитети и услови кои што ги нуди Факултетот.