FDU Logo

Факултет за драмски уметности - Скопје

Архивирање и дигитализирање на факултетската меморија

ФДУ - Скопје

Архивирање и дигитализирање на факултетската меморија


Втор циклус студии - Трудови

На Факултетот за драмски уметности - Скопје евидентирани се вкупно 59 трудови во втор циклус на студии.

Во следната табела се прикажани податоци за евидентираните трудови.

ID Наслов на труд Наслов Студент Професор Катедра Датум Детали
1 Драматургија на класичното балетско творештво Соња Здравкова-Џепароска ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 23.5.2003
2 Сценографијата како визуелна уметност детерминирана во просторот и времето Љупчо Јованов ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 29.5.2003
3 Македонски постмодерен театар Ана Стојаноска ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 26.12.2003
4 Театар во празното Сашо Тасевски ред. проф. д-р Небојша Вилиќ Театрологија 29.12.2003
5 Театарската престава во телевизискиот медиум Соња Јаќоска-Самарџиева ред. проф. д-р Нада Петковска Театрологија 16.1.2006
6 Репертоарската политика на Народниот театар – Битола Кристина Христова-Николова ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 28.12.2006
7 Актерска игра во XX век Сузана Киранџиска ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 28.11.2008
8 Структура на театарскиот говор Роберт Велјановски ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 12.5.2010
9 Чехов на сцената во Македонија во периодот 1945-2010 Нелко Нелковски ред. проф. д-р Нада Петковска Театрологија 6.4.2011
10 Постмодерниот македонски театар во сооднос со митот Владимир Јачев ред. проф. д-р Нада Петковска Театрологија 7.4.2011
11 Од текст до претстава – метод на реконструкција Александра Бошковска ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 8.4.2011
12 Трагедијата на репертоарот на НУ Турски театар – Скопје во првата половина на осмата декада од 20 век Ердоан Максут ред. проф. д-р Нада Петковска Театрологија 11.4.2011
13 Проблемот на филмската дистрибуција во Република Македонија Татјана Ќурчиноска-Пепељугоска ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 16.9.2011
14 Менаџмент и продукциски елементи на студентските средби Скомрахи Владимир Василевски ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 7.10.2011
15 Менаџмент во театарот во Македонија во услови на рестриктивни буџети Мери Георгиевска ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 7.10.2011
21 Примена на медуза - стратегијата во претставата Калигула од Албер Ками, Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Калигула (претстава) Зоја Бузалковска ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 4.4.2012
22 Карактеристиките на македонските телевизиски серии за деца Патување со рабробус (епизода од серија за деца) Кузман Кузмановски Филмска и ТВ режија 5.4.2012 теориски труд и епизода од серија за деца, дело на авторот - прилог кон трудот
23 Драмската едукација и методологија во работата со деца од седум до седумнаесет годишна возраст Магдалена Ризова-Черних ред. проф. д-р Јелена Лужина Театрологија 30.5.2012
25 Стихот во Орестија на грчки, македонски и англиски јазик и неговата сценска изведба Орестија - монолози (претстава) Никола Настоски ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 11.6.2012
28 Филмската монтажа како аудиовизуелна естетска компонента преку документарното творештво на Владимир Блажевски Снежана Младеновска-Анѓелков ред. проф. Димитар Грбевски Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање 5.12.2012
31 Споредбата на ликот на Филоктет во истоимената драма на Софокле и Хајнер Милер Филоктет (претстава) Рамадани Хисмет ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 30.4.2013
32 Компаративна анализа на студиско и теренско телевизиско снимање Владимир Димески ред. проф. Апостол Трпески Филмско и електронско снимање 30.5.2013
33 Средби на академиите во БиХ - организациона структура Русмир Ефендиќ ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 3.10.2013
34 Актерскиот пристап во градењето на ликот Роберто Зуко во театар филм Сабедин Сељмани ред. проф. Јорданчо Чеврески Актерска игра 24.10.2013
36 Паралелните дејствија и нивните поимања во филмот, литературата, музиката и сликарството Олгица Поцкова ред. проф. Димитар Грбевски Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање 9.1.2014
37 Евридика - испитување на поетиката на просторот во претставата Евридика од Сара Рул Евридика (претстава) Нина Николиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 5.2.2014
38 Филмска фотографија во стилот на седумдесеттите - Епизодист - краток игран филм Епизодист (краток игран филм) Душан Карадалевски ред. проф. Апостол Трпески Филмско и електронско снимање 20.2.2014 краток игран филм
39 Примена на медуза - стратегијата во претставата Зборувате ли австралиски од Угљеша Шајтинац - театарот во Крушевац Снежана Удицки ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 28.2.2014
40 F1RM4 - претстава (Третманот на категоријата време во претставата F1RM4 виден преку Ајншајновите соништа на Алан Лајтман F1RM4 (претстава) Нела Витошевиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 26.3.2014
41 Носталгија за носталгијата - примена и експериментирање со медуза - стратегија во авторска претстава Носталгија за носталгијата (претстава) Јане Спасиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 16.6.2014
42 Камен - претстава (ослободување на идентитетот преку разрешување на семејниот мит) Камен (претстава) Билге Тунџер ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 16.6.2014
43 Влијанието на документарниот филм врз јавноста Ратомир Цениќ ред. проф. д-р Антонио Митриќески Филмска и ТВ режија 17.6.2014
44 Естетската функција на филмската музика и звучните ефекти во монтажата на филмот Бранко Вељановски ред. проф. Димитар Грбевски Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање 18.6.2014
45 Филмска фотографија во нестандардна сценографија - Балканот не е мртов - целовечерен игран филм Дејан Димески ред. проф. Апостол Трпески Филмско и електронско снимање 24.9.2014
46 Музиката и езерото - движењето на камерата и фотоколоритните аспекти во документарно - играната форма Музиката и езерото (филм) Бесфорт Имами ред. проф. Апостол Трпески Филмско и електронско снимање 25.11.2014
47 Претставата Сомнително лице - актуелизација и осовременување на драмата Сомнително лице (претстава) Бесфорт Идризи ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 27.11.2014
48 Продукција на неконвенционална уметничка форма Виктор и Викторија - пантомима Сибел Јакуповиќ ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 16.12.2014
49 Бог на масакрот - претстава (примена на режисерскиот метод на Кејти Мичел) Бог на масакрот (претстава) Жаклина Петровска ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 15.1.2015
50 Аудиенција - претстава (режисерско читање) Аудиенција (претстава) Димитрија Доксевски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 15.1.2015
51 Пипи Долгиот Чорап - претстава (режисерско читање) Пипи Долгиот Чорап (претстава) Драгана Милошевски-Попова ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 22.1.2015
52 Трансмедија - продукција на уметничко дело Анета Лешниковска ред. проф. Мартин Панчевски Продукција 3.3.2015
53 Уривање на Ајфеловата кула - претстава (Политичкиот театар наспроти исламот во Косово) Уривање на Ајфеловата кула (претстава) Незирај Бљерта ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 6.4.2015
55 Мојата артистичка реализација на ликот Калигула од Алберт Ками Калигула (претстава) Александар Степанулески ред. проф. м-р Зоја Бузалковска Актерска игра 8.6.2015
56 Игран филм Соба со пијано - визуелен дизајн. Кинематографскиот пристап во креирање на различни визуелни изрази на еден филмски сет Соба со пијано (филм) Томи Салковски ред. проф. Апостол Трпески Филмско и електронско снимање 3.7.2015
57 Една поинаква Аљаска - реконцептуализација на претставата Флутра Зуми ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 3.7.2015
58 Неверство од Харолд Пинтер - глумецот како режисер во претставата Неверство (претстава) Горан Шушлиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 5.7.2015
59 Анализа на свесните и несвесни механизми на терор, кај ликовите и ситуациите во драмата Тероризам од браќата Пресњаков Тероризам (претстава) Јордан Симонов ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 6.7.2015
60 Мистерија Буфо - претстава - потрага по изгубената земја Мистерија Буфо (претстава) Александар Поповски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 12.7.2015
61 Неверство - претстава, со Балрум танците до артикулација на скриените емоции на ликовите Неверство (претстава) Влатко Павловски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 9.6.2016
62 Примена на медузата - стратегијата на Слободан Унковски во работата на претставата Кандило во розариумот на Тихомир М. Стевановиќ Кандило во розариумот (претстава) Горан Дамјанац ред. проф. м-р Зоја Бузалковска Театарска режија 26.12.2016
63 Режисерски специфики и методологии на актерската изведба во филм Саша Станишиќ ред. проф. д-р Антонио Митриќески Филмска и ТВ режија 6.2.2017
64 Влијанието на технологијата врз развојот на филмската уметност Даниел Велјановски ред. проф. м-р Лазар Секуловски Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање 9.6.2017
65 Градење на конкурентската предност во македонската филмска продукција Илија Циривири ред. проф. д-р Игор Вецовски Продукција 16.6.2017
66 Работата со актер аматер и актер професионалец во претставата Аудиенција од Вацлав Хавел Мирослав Петковиќ ред. проф. м-р Зоја Бузалковска Театарска режија 3.10.2017
67 Преспав - создавање на комични карактери за македонска телевизиска ситком-серија Сашо Кокаланов ред. проф. д-р Сашко Насев Филмско и ТВ сценарио 23.3.2018
68 Потенцијалите на жанрот крими - драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода Се викам Слобода (сценарио) Стефан Марковски ред. проф. д-р Сашко Насев Филмско и ТВ сценарио 16.10.2018
69 Влијанието на филмската монтажа врз реалноста на актерската игра во игран филм Милан Тоциновски ред. проф. м-р Лазар Секуловски Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање 21.2.2019
70 70-тите години на XX век во Македонската драма и театар Христина Цветаноска ред. проф. д-р Ана Стојаноска Театрологија 22.10.2019
71 Двоен актерски пристап при градење и изведба на лик, по системите на Станиславски и Мејерхољд Ангелчо Илиевски ред. проф. д-р Сузана Киранџиска Актерска игра 2.12.2019