FDU Logo

Факултет за драмски уметности - Скопје

Архивирање и дигитализирање на факултетската меморија

ФДУ - Скопје

Архивирање и дигитализирање на факултетската меморија


Втор циклус студии - Претстави

На Факултетот за драмски уметности - Скопје евидентирани се вкупно 21 претстави во втор циклус на студии.

Во следната табела се прикажани податоци за евидентираните претстави.

ID Наслов Наслов на труд Студент Професор Катедра Датум Детали
16 Касандра - самостојна актерска креација (претстава) Леловац Кристина ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 14.10.2011
21 Калигула (претстава) Примена на медуза - стратегијата во претставата Калигула од Албер Ками, Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Зоја Бузалковска ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 4.4.2012
25 Орестија - монолози (претстава) Стихот во Орестија на грчки, македонски и англиски јазик и неговата сценска изведба Никола Настоски ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 11.6.2012
27 Едип слеп при очи, мудар без нив (претстава) Касо Елјеса ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 18.7.2012
31 Филоктет (претстава) Споредбата на ликот на Филоктет во истоимената драма на Софокле и Хајнер Милер Рамадани Хисмет ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 30.4.2013
35 Колку е темно таму долу - Саломе низ четири месечеви мени (претстава) Симона Спировска ред. проф. Владимир Милчин Актерска игра 20.12.2013
37 Евридика (претстава) Евридика - испитување на поетиката на просторот во претставата Евридика од Сара Рул Нина Николиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 5.2.2014
40 F1RM4 (претстава) F1RM4 - претстава (Третманот на категоријата време во претставата F1RM4 виден преку Ајншајновите соништа на Алан Лајтман Нела Витошевиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 26.3.2014
41 Носталгија за носталгијата (претстава) Носталгија за носталгијата - примена и експериментирање со медуза - стратегија во авторска претстава Јане Спасиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 16.6.2014
42 Камен (претстава) Камен - претстава (ослободување на идентитетот преку разрешување на семејниот мит) Билге Тунџер ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 16.6.2014
47 Сомнително лице (претстава) Претставата Сомнително лице - актуелизација и осовременување на драмата Бесфорт Идризи ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 27.11.2014
49 Бог на масакрот (претстава) Бог на масакрот - претстава (примена на режисерскиот метод на Кејти Мичел) Жаклина Петровска ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 15.1.2015
50 Аудиенција (претстава) Аудиенција - претстава (режисерско читање) Димитрија Доксевски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 15.1.2015
51 Пипи Долгиот Чорап (претстава) Пипи Долгиот Чорап - претстава (режисерско читање) Драгана Милошевски-Попова ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 22.1.2015
53 Уривање на Ајфеловата кула (претстава) Уривање на Ајфеловата кула - претстава (Политичкиот театар наспроти исламот во Косово) Незирај Бљерта ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 6.4.2015
55 Калигула (претстава) Мојата артистичка реализација на ликот Калигула од Алберт Ками Александар Степанулески ред. проф. м-р Зоја Бузалковска Актерска игра 8.6.2015
58 Неверство (претстава) Неверство од Харолд Пинтер - глумецот како режисер во претставата Горан Шушлиќ ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 5.7.2015
59 Тероризам (претстава) Анализа на свесните и несвесни механизми на терор, кај ликовите и ситуациите во драмата Тероризам од браќата Пресњаков Јордан Симонов ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 6.7.2015
60 Мистерија Буфо (претстава) Мистерија Буфо - претстава - потрага по изгубената земја Александар Поповски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 12.7.2015
61 Неверство (претстава) Неверство - претстава, со Балрум танците до артикулација на скриените емоции на ликовите Влатко Павловски ред. проф. Слободан Унковски Театарска режија 9.6.2016
62 Кандило во розариумот (претстава) Примена на медузата - стратегијата на Слободан Унковски во работата на претставата Кандило во розариумот на Тихомир М. Стевановиќ Горан Дамјанац ред. проф. м-р Зоја Бузалковска Театарска режија 26.12.2016