FDU Logo
1969 50 2019

Факултет за Драмски Уметности - Скопје

Faculty of Dramatic Arts - Skopje

ФДУ - Скопје

FDA - Skopje


Скомрахи - Архива

Податоци за манифестацијата СКОМРАХИ во текот на претходните години

Манифестацијата се одржа во периодот: 01.11.2020 - 06.11.2020

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
ГА__2m__ЛЕБ
Според „Галеб“ од А.П.Чехов

Театарска претстава на студентите од II година во класата на проф. м-р Зоја Бузалковска и доц. м-р Александар Степанулески

Манифестацијата се одржа во периодот: 01.11.2019 - 05.11.2019

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

перформанс

Факултет за драмски уметности - Скопје
Живот за еден сон

промоции на книги

ТВ БОКС Теоретски прилози и филмско сценарио
Промоција на книга за Златко Славенски

промоција на списание

„Ars Academica“ бр. 7

театарски претстави

Академија за театар, филм и телевизија - Љубљана
Оган
Според „Ќелавата пејачка“ од Ежен Јонеско

Режија Жива Бизовичар
Студенти во класата на проф. Јернеј Лоренци и проф. Бранко Јордан
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ - Софија
Синиот ѕвер отаде
Филип Ридли

студенти во класата на проф. Сава Драгунчев
Факултет за драмски уметности - Белград
Еј Кармела
Хозе Санчиз Синистерa

студенти во класата на проф. Драган Петровиќ
Академија за сценски уметности - Сараево
Сеќавањето на водата
Шила Стивенсон

студенти во класата на проф. Ермин Браво
Факултет за уметности - Звечан
Животот мој
студенти во класата на проф. Александар Ѓинѓиќ

филмски проекции

Академија за драмски уметности - Загреб
Академија за сценски уметности - Сараево
Факултет за драмски уметности - Скопје
Факултет за драмски уметности - Белград
Факултет за уметности - Приштина
Академија за театар, филм и телевизија - Љубљана

Манифестацијата се одржа во периодот: 01.11.2018 - 05.11.2018

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

конференции

Билатерална научна конференција
„Македонско - словенечки театарски врски (од 1991 до денес)“

промоции на книги

Небесна пантомима
проф. д-р Зоран Анчевски
Театарски сновиденија
Тодор Кузманов

работилници

Биомеханиката на Мејерхољд
практични вежби и објаснувања, проф. Александар Ацев, Виена
Седум нивоа на личноста
проф. Роберт Рапоња и Катица Шубариќ, Осијек
Движење и физичка актерска игра
проф. Александар Ацев, Виена
Движењe и физичка актерска игра
проф. Александар Ацев, Виена

театарски претстави

Факултет за драмски уметности – Скопје
ММЕ кој прв почна
од Д. Дуковски

Испит по актерска игра на студенти од 3 година во класта на проф. Мими Таневска Србиновска, дем. Ангелчо Илиевски
Акадамија за драмски уметности - Загреб
Коњ или пајак фаќа жаба
Испит по актерска игра на студентите од 1 година во класата на проф. Јошко Шево
Академија Фрајбург
Goldonissimi
според Карло Голдони

Испитна претстава на студентите во класата на проф. Грете Линц
Акадамија за култура и уметност - Осијек
Кислород
од Иван Вирипаев

Испитна претстава на студентите од 5 година во класата на проф. Роберт Рапоња
Факултет за уметности - Приштина
Слугинки
од Жан Жене

Испитна претстава на студентите по глума во класата на проф. Хазир Хазири
Факултет за уметности - Приштина
Нора
од Хенрик Ибсен

Испитна претстава на студентите по глума во класата на проф. Арбнеша Ниха
Академија за сценски уметности - Сараево
Електра
Испитна претстава на студентите по глума во класата на проф. Емир Фејзиќ
Факултет за драмски уметности - Белград
Дел од ноќта во станот на Иван
по Ѓорѓе Милосављевиќ

Испитна претстава на студентите од 4 година глума во класата на д-р.вон. проф. Срѓан Ј. Карановиќ и Душан Матејиќ, стручен соработник

филмски проекции

Академија за сценски уметности - Сараево
Факултет за драмски уметности - Скопје
Академија за драмски уметности - Загреб
Факултет за драмски уметности - Приштина
Факултет за драмски уметности - Скопје
Факултет за драмски уметности - Белград

Документи за преземање:

Манифестацијата се одржа во периодот: 03.11.2017 - 08.11.2017

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

изложба

Изложба на цртежи од испитни претстави
- Лидија Вујисиќ

научна конференција

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

театарски претстави

Факултет за драмски уметности Скопје
Елка кај Иванови
испитна претстава на студентите по актерска игра од Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на проф. м-р Зоја Бузалковска и асс. м-р Александар Степанулески
Факултет за драмски уметности Белград
Дома
од Људмила Разумовска

претстава на студентите од 4 година по актерска игра од Факултетот за драмски уметности во Белград, во класата на ред. проф. Биљана Машиќ и Павле Лазиќ соработник
Факултет за драмски уметности Приштина
Чекајки го Годо
од Семјуел Бекет

Испитна претстава на студенти од Факултетот за уметности Приштина – Звечан; мастер класа под водство на проф. Дејан Цицмиловиќ
Факултет за драмски уметности Приштина
Граѓанинот благородник
од Молиер

претстава на студентите по актерска игра од Факултетот за драмски уметности Приштина, во класата на проф Астрит Кабаши
Југозападен Универзитет „Неофит Рилски“ Благоевград
Љубовни насмевки
од Чехов

Испитна претстава на студенти од Југозападен универзитет „Неофит Рилски“ Благоевград; 4 година во класа на проф. Огнијан Спиров
АДУ Загреб
Метаморфози (Преобразба)
од Франц Кафка

претстава на студентите од 3 година по актерска игра од Акадамија за драмски уметности во Загреб, во режија на студентот Хрвоје Корбар

филмски проекции

Факултет за драмски уметности Белград
• „Утопија“, режија Матија Глушчевиќ, 2 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Нарциса Даријевиќ (20:23 мин.)
• „Кој дава“ режија Ленка Јовановиќ, 3 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Срѓан Голубовиќ (22:22 мин)
• „Живот по Москри“, режија Горан Николиќ, 4 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Милан Тодоровиќ (28:29 мин)
• „Последен повик“, режија Милена Грујиќ, 3 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Срѓан Голубовиќ (16:37 мин)
АГРФТ Љубљана
• „Ограбена душа“, режија Аугуст Адриан Браатз, 3 година филмска и ТВ режија (28:17 мин.)
• „Ања Гања“, режија Петар Бизјак, 3 година филмска и ТВ режија (19:15 мин.)
• „Ограничено“, режија Лео Черниц, 2 година филмска и ТВ режија (20:21 мин.)
• „Погоден“, режија Петар Бизјак, 2 година филмска и ТВ режија ( 25:07 мин.)
АДУ Загреб
• „13+“, режија Никица Здуниќ, 3 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Звонимир Јуриќ, продуцент Татјана Бакота (21 мин.)
• „Жени, жени, жени“, режија Никица Здуниќ, 3 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Горан Девиќ, продуцент Татјана Бакота (23 мин.)
• „Кика“; режија Марина Зграбљиќ, 2 година филмска и ТВ режија; ментор проф. Горан Девиќ, продуцент Марина Зграбљиќ (17:31 мин.)
Факултет за драмски уметности Скопје
• „Награда“, режија Лидија Мојсовска, „Ќе дојдат децата“, режија Ана Јакимска; дипломски филмoви на катедрата за Филмска и ТВ режија; ментор проф. д-р Антонио Митриќески (16:32 и 19:00 мин.)
• „Даглас“, режија Батухан Ибрахим; 1 година на катедрата за Филмска и ТВ режија; ментор проф. д-р Антонио Митриќески (11:42 мин.)
• „Меморија“, режија Тимоти Глигоров; „Скитник“, режија Бојан Веселиновиќ; „Матура“, режија Иван Костадинов; „Систем“, режија Драган Спасов; 1 година на катедрата за Филмска и ТВ монтажа; ментор проф. м-р Лазар Секуловски, доц. м-р Владимир Павловски (13:23; 5:47; 9:16; 8:30 мин.)
Факултет за драмски уметности Приштина
филмска проекција

Документи за преземање:

Манифестацијата се одржа во периодот: 04.11.2016 - 08.11.2016

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

научна конференција

Современите предизвици на перформативноста

театарски претстави

Факултет за драмски уметности Скопје
Мртви уши
Олег Богаев

студенти во класата на вонр. проф. д-р Сузана Киранџиска и доц. м-р Кристина Леловац
Факултет за драмски уметности Белград
Креонтовата Антигона
по мотивите на текстот „Креонтовата Антигона“ од Миро Гавран

Ива Кевра, мастер по глума
под менторство на д-р ум. Срѓан Ј. Карановиќ
Факултет за драмски уметности Приштина
Да живее во Исланд (To live in Island)
по мотиви на Бен Белуши

дипломска претстава на студенти во класата на проф. Арбнесха Нихха
Југозападен Универзитет „Неофит Рилски“ Благоевград
Апсурд во два дела
по Славомир Мрожек

студенти во класата на проф. д-р Николај Ламбрев
Факултет за драмски уметности Загреб
Животинска фарма
од Џорџ Орвел

студенти во класата на проф. Рене Медвеш

филмски проекции

Факултет за драмски уметности Скопје
Oleander (Олеандер) – Ана Јакимска (14 мин.)
The oldman's luck (Среќата на старецот) – Лидија Мојсовска (15 мин.)
Students (Студенти) – Тамара Котевска (30 мин.)
АГРФТ Љубљана
The delicious disgust (Вкусни одвратности) - Миха Можина (18,17 мин.)
Jogi and a box (Јоги и една кутија) – Арон Хорват (17,50 мин.)
Impressions (Впечатоци) – Антон Мартин Емершич (14,43 мин.)
Mister Pigeon (Господин голуб) – Јуре Достал (13,37 мин.)
Vis-a-vis (Очи во очи) – Миха Ликар (22,27 мин.)
Факултет за драмски уметности Приштина
Silent (Нем, безгласен) – Лум Радоники (11,20 мин.)
Insect (Инсекти) – Тренделина Халили (12,30 мин.)
Wagons (Вагони) – Ермал Гердовци (16,00 мин.)
Allishverish (Алашвериш) – Аулона Селмани (12,00 мин.)
Mona (Мона) – Локена Сопи (5,00 мин.)
Duel in square (Дуел на плоштадот) – Аурели Касуми (5,00 мин.)
Another night (Уште една ноќ) – Јехона Бериша (10,00 мин.)
Fatalist (Фаталистички) – Един Алија (12,30 мин.)
Академија за сценски уметности Сараево
Авторефлексија – Ален Алиловиќ (5,42 мин.)
Среќко – Матеа Марушиќ (24,25 мин.)
Кемикс – Ален Шимиќ (11 мин.)
Човек си челична воља – Амар Спахиќ (16 мин.)
Југозападен Универзитет „Неофит Рилски“ Благоевград
Факултет за драмски уметности Белград
Bacwards (Наназад) – Никола Здравковиќ (29 мин.)
Glances of closed eyes (Поглед со затворени очи) – Зоран Максимовиќ (16 мин.)
In the deathroom (Во мртовечница) – Милан Тодоровиќ (15 мин.)
Confession (Исповедта) – Снежана Ибанковиќ (8 мин.)
Академија за сценски уметности Загреб
Flowers (Цвеќе) – Јудита Гамулин (18,30 мин.)
Afterparty (Afterparty) – Виктор Захтила (29 мин.)
Birthday (Роденден) – Тадија Тадиќ (16 мин.)

Манифестацијата се одржа во периодот: 06.11.2015 - 10.11.2015

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

промоција

Ars Academica
Промоција на списание

работилници

Шамар
Регионален проект
АДУ Загреб
Кратки резови - емоција и тело
проф. Аида Буквиќ
Шамар
Регионален проект
Шамар
Регионален проект
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ Софија
Пантомома
проф. Александра Хонг
DCE Загреб
Color grading, digital cinema packaging
Драган Шиша

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Сина соба
Дејвид Хер

дипломска претстава на студентите по актерска игра во класата на вонр. проф. м-р Златко Славенски
ФДУ Белград
Бог да го прости
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ Софија
Реквием на времето
ФДУ Белград
Дневникот на лудиот
АСУ Сараево
Хасанагица
ФДУ Цетиње
Не се клади на енглези
АГРФТ Љубљана
Ќелавата пејачка
ФДУ Приштина
Молиер
ФДУ Цетиње
Creeps
АДУ Загреб
Дездемона - претстава на салфетка

филмски проекции

ФДУ Тирана
ФДУ Цетиње
ФДУ Приштина
АГРФТ Љубљана
ФДУ Белград
ФАМУ Прага
АФТК Букурешт
АСУ Сараево
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ Софија
АДУ Загреб
ФШ Лоѓ
ФДУ - Скопје

Манифестацијата се одржа во периодот: 03.11.2014 - 06.11.2014

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

промоции на книги

Факултет за драмски уметности Белград и Студио – Лабараторија за изведувачки уметности при ФДУ Белград
Промоција на книга
Џанел Рајнелт – „Политиката и изведувачките уметности“
Промотор проф. Ивана Вујиќ

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Азизнаме
Азиз Несин

испитна претстава на студентите по актерска игра во класата на проф. Елјеса Касо
Факултет за драмски уметности Белград
Набљудувања од нашата околина
Д.Ковачевиќ, Ф.Достојевски и Т.Вилијамс

испитна претстава на студентите во класата на проф. Гордана Мариќ
Академија за драмски уметности - Загреб
Две печени јајца на око
Меган Тери

испитна претстава на студентите по театарска режија во класата на проф. Озрен Прохиќ и доц.Томислав Павковиќ
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ - Софија
Не го губи духот
Станислав Стратиев

испитна претстава на студентите по актерска игра во класата на проф. Мартин Каров
Факултет за драмски уметности – Приштина
Благородна буржуазија
Молиер

испитна претстава на студентите во класата на проф. Луан Дака
Академија за сценски уметности - Сараево
Венера во казино
Давид Ивес

испитна претстава на студентите по актерска игра во класата на проф. Ален Муратовиќ
Факултет за драмски уметности - Скопје
Шах – мат, љубов моја
Мила Јовановиќ

претстава на студентите од ФДУ кореографија проф. Кренаре Невзати Кери
Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА - Скопје
Мизантроп
Молиер

испитна претстава на студентите по театарска режија во класата на проф. Дејан Пројковски и асс. Андреј Цветановски

филмски проекции

Факултет за драмски уметности - Скопје
Супа од кокошка – Лидија Мојсовска
Животот на еден пушач во постапокалиптично Скопје – Кристина Ризоска
Најтешкиот чекор – Тамара Котевска
Местенка – Ајдин Исмаили
Надвор е ладно – Ана Јакимска
Симе– Сандра Ѓоргиевска
Мизар – Марко Џамбазоски
101 – Михаил Димитров
Академија за сценски уметности - Сараево
Перфектен ден за банана риби – Јулија Клир
Ѕид – Зулфикар Филандра
Спазма – Дражен Кресиќ
Кревет бр.29 – Ален Шимиќ
Факултет за драмски уметности – Приштина
Соната – Дурим Криезиу
Боите на животот – Море Рача
Бело – Рита Красниќи
Последниот ходник – Албан Зогиани
Факултет за драмски уметност - Белград
Додека патот не не раздели – Исидора Веселиновиќ
И како си дедо, што правиш – Горан Николиќ
Сама – Катарина Кољевиќ
Излез во случај на опасност – Владимир Тагиќ
Мариина епизода – Сања Живковиќ
Урбана потера на село – Страхиња Савиќ
Сточар – Немања Цераниќ
Игла – Џорџе Стојиљковиќ
Без крила – Ненад Вељовиќ
Дуббукс – Никола Вученовиќ
Касно е – Џорџе Стојиљковиќ
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Помајка – Миха Можина
Куќа на отворени раце – Маја Крижник
Странци – Вид Хајншек
Светло Црна – Рене Маурин
НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ - Софија
Професор, Исус, Скулптор, Ин витро/Хуман, Роденден, Бесен
Академија за драмски уметности - Загреб
Испитни филмови

Манифестацијата се одржа во периодот: 09.11.2013 - 15.11.2013

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

работилници

Појезис театар
Идеи за театар, општество, култура и кибернетички простор

проф. д-р Наум Пановски, Уметнички директор на поjезис театар од Њујорк

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Прогонот и убиството на Жан - Пол Мара
Петер Вајс

дипломска претстава на студентите по актерска игра во класата на проф. Сузана Киранџиска и асс. Кристина Леловац
Факултет за уметност - Приштина
Сè за жената
Миро Гавран

студенти во класата на проф.Хазир Хазири и проф. Луан Јаха
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Молиер машина
Жан Батист Поклон Молиер

испитна претстава на студентите од трета година по глума и режија во класата на проф. Јанез Хочевар, проф. Томислав Јанежич и проф. Борис Остан
Академија за драмски уметности - Загреб
Ситно и тивко
авторски проект на групата студенти од втора година и прва година мастер студии во класата на проф. Велибор Јелчиќ и проф. Јерко Марчиќ
Универзитетот за Аудиовизуелни Уметности Европска Филмска Академија ЕСРА - Париз - Скопје - Њујорк
Дилириум за двајца
Ежен Јонеско

дипломска претстава на студентите по актерска игра во класата на проф. Дејан Пројковски
Театарска школа „Артуро“ - Келн
Фауст 1
Јохан Волфганг Гете

студенти во класта на проф. Гереон Нусбаум и асс. Лилјана Илиевска

филмски проекции

Факултет за уметност - Цетиње
Пауза - Гојко Беркуљан
Балкан блуз - Срџан Станојевиќ
Еквилибрум виате - Вук Марковиќ
Машина за пишување - Сенад Шахмановиќ
Интро - Иван Салaтиќ
Ехо - Милана Јовановиќ
Факултет за уметност - Приштина
Фиксација - Аријан Рогова
Палаккитија - Нарт Зекирај
Одлука - Беса Броки
Загуба - Аријета Веселај
Потскок - Ноар Сахити
Средство за чистење - Море Раца
Архива - Арлинда Морина
Црвена - Дурим Крујезиу
Факултет за драмски уметности - Скопје
Завеса - Горјан Атанасов
Само ти - Сандра Георгиева
За сонот - Дејан Џолев
Направи сам - Андреј Георгиев
Сидо - Тамара Котевска
Би се викал Барбара - Ана Јакимска
P.U.A. The pick-up artist - Ајдин Ислами
Macedonia Über Alles - Кристина Ризоска
Bye, bye America - Лидија Мојсовска
Поетот и лекарот - Марко Петрушевски
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Макс - Сара Керн
Дивиот исток - Маја Прелог
Бенџамин - Катарина Морано
Моето име е огледало - Катарина Решек
Медиски проект: Мурко - Нејц Левстик

Манифестацијата се одржа во периодот: 05.11.2012 - 10.11.2012

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

предавања

Зошто Стриндберг ?
Бјорн Меидал, писател и експерт за Стриндберг
Факултет за драмски уметности - Приштина
Стриндберг во албанската култура - театар
Бесим Реџај, предавање за Стриндберг

работилници

За пеликанот
Бјорн Меидал, писател и експерт за Стриндберг

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг

претстава на студентите во класата на проф. Владимир Милчин
Факултет за драмски уметности - Скопје
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг

претстава на турски јазик на студентите во класата на проф. Елјеса Касо
Факултет за драмски уметности - Тирана
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг

претстава на албански јазик на студентите во класата на проф. Џерџ Превази
Факултет за драмски уметности - Стокхолм
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг
Факултет за драмски уметности - Приштина
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг
Факултет за драмски уметности - Загреб
Госпоѓица Јулија
Автор: Август Стриндберг
Факултет за драмски уметности - Скопје, Факултет за драмски уметности - Тирана, Факултет за драмски уметности - Стокхолм и Факултет за драмски уметности - Приштина
Пеликанот
Автор: Август Стриндберг

претстава на четири јазика на студентите од Скопје, Стокхолм, Приштина и Тирана во режија на Нина Николиќ

филмски проекции

Факултет за драмски уметности - Приштина
Факултет за драмски уметности - Белград
Факултет за драмски уметности - Скопје
Национална академија за театарска и филмска уметност - Софија
Академија за сценски уметности - Сараево

Манифестацијата се одржа во периодот: 27.11.2011 - 30.11.2011

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

работилници

Национална академија за театарска и филмска уметност - Софија
Симбиоза помеѓу HD и 35 мм филм
- Емилија Стоева
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Комедија дел’ арте и актерското тело
- Борис Остан
Универзитет Моцартеум оддел за драма и режија - Салзбург
Гласот во корелација со телото
- Симон Шлингпласер

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Дон Жуан се враќа од војна
Автор: Еден фон Хорват

дипломска претстава на студентите во IV година во класата на проф. м-р Владо Цветановски и вон. проф. м-р Мими Таневска
Академија за театар, радио,филм и телевизија - Љубљана
Алкеста
Автор: Еврипид

студенти во III година во класата на проф. Матјаж Зупанчич и доц. Борис Остан
Факултет за драмски уметности - Белград
Смртоносна мотористика
Александар Поповиќ

студенти во III година во класата проф. Гордана Мариќ и асс. Мила Манојловиќ
Академија за драмски уметности - Загреб
Возење
Автор: Мирослав Фелдман

студенти во III година во класата на проф. Хелена Буљан и проф. Дорис Шариќ Кукуљица
Универзитет Моцартеум оддел за драма и режија - Салзбург
Поголем од мене
студенти во I година во класата на проф. Каи Охрем
Академија за сценски уметности - Сараево
Три сестри
Автор: А. П. Чехов

студенти во III година во класата на проф. Адмир Гламочак и доц. Ален Муратовиќ
Национална академија за театарска и филмска уметност - Софија
Тирамису
Автор: Јоана Овсианко

дипломска претстава на студентите во класата на проф. Стефан Данаилов

филмски проекции

Национална академија за театарска и филмска уметност - Софија
„Детско изненадување” - Андреј Илиевски Волкашин, 28΄
„Печена тиква” - Јосиф Меламед, 10΄
„Почетник” - Вито Бонев, 19΄
„Eccl. 5 : 7” - Калојан Николов и Љубомира Костова, 4΄
„Говинда” - Анна Славкова, 4΄
„Јас гледам” - Стојан Петров, 4΄
„Тишина” - Ана Китанова, 13΄
Академија за сценски уметности - Сараево
„Бубачка” - Мемо Вајар, 31΄
„11 КМ” - Саша Пешевски, 7΄
„Игра” - Саша Пешевски, 14΄
„Да ти нацртам” - Емин Хајриќ, 10΄
Факултет за драмски уметности - Скопје
„Госпоѓа Рубин” - Костадин Анастасов, 20΄
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
„Смет” - Доминик Менцеј, 9΄
„Бесен пророк” - Давид Сипош, 20΄
„Император” - Николај Водошек, 24΄
„Часовна банка” - Сара Керн, 16΄
„Добродошол Петер Босман” - Симон Интихар, 19΄
Факултет за драмски уметности - Белград
„Фрагменти” - Иван Стоиљковиќ, 12΄
„Што те нема” - Владимир Тагиќ, 17΄
„Марија” - Небојша Ненадиќ, 13΄
„Дедо ковач” - Милица Дјениќ, 14΄
„Нашата мала тајна” - Сања Живковиќ, 17΄
Факултет за драмски уметности - Скопје
„Девојчето со кибритчиња” - Филип Матевски, 12΄
Факултет за драмски уметности - Скопје
„Кокан” - Дарко Нанески, 22΄
„Редак” - Владимир Митревски, 30΄
„Бела мачка” - Дина Дума, 13΄
„Трето Око” - Мартин Иванов, 11’
„Диви Јагоди” - Милан Јакшич, 6’
„Паркот на Принцовите” - Шенол Мехмед, 7’
„Скирол Кајгана” - Мартин Георгиевски, 5’
„Инстинкт” - Никола Тргачевски, 9’
„Ќе те ќарам” - Сашко Мицевски, 6’
„Арлекин” - Мартин Иванов, 7'
„Валкан Бизнис“ - Шенол Мехмед, 6'
„Црвенкапа” - Милан Јакчиќ, 6'
„Motel Lucky” - Мартин Георгиевски, 6'
„Вампири” - Никола Тргачевски, 6'
„Очевидец” - Сашко Мицевски, 5'
„Убавина“ - Александар Котевски
„За тебе љубов моја“ - Атанас Велковски
„Ноќ“ - Борис Каески
„Сам“ - Дарио Секуловски
„Во паркот“ - Наум Доксевски
„Опомена“ - Петар Кочишки
„Операција орелски нокти“ - Александар Котевски
„Сведок“ - Атанас Велковски
„Денови“ - Борис Каески
„Позитивна мисла“ - Дарио Секуловски
„Ден за ден“ - Ѓорги Трпески
„Станот“ - Наум Доксевски
„Кошмар“ - Петар Кочишки
„Лош сон“ - Станимир Неделковски

Документи за преземање:

Манифестацијата се одржа во периодот: 01.11.2010 - 05.11.2010

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

работилници

Мери Марес - Аве

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Гнев
Автор: Стивен Кинг

студенти од IV година, во класата на проф. Кирил Ристоски и доц. Зоја Бузалковска
Факултет за сценски уметности - Тирана
Национална Академија за театарска и филмска уметност "Крстју Сарафов", Софија
"Љубовникот" / "Предавство"
- "Љубовникот" од Харолд Пинтер, режија: Мариа Атанасова
студенти од IV година, во класата на проф. Красимир Спасов;

- "Предавство" од Харолд Пинтер, режија Димана Пејчева
студенти од IV година, во класата на проф. Красимир Спасов
Факултет за драмски уметности - Скопје
Оркестар ББ
Автор: Бертолт Брехт

студенти од III година во класата на проф. Владо Цветановски и доц. Мими Таневска
(Офф програма)
Факултет за драмски уметности - Белград
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Жорж Данден
Автор: Ж. Б. П. Молиер

студенти од III година (актери) и студенти од IV година (режисер) во класаите на проф. Бранко Стурбеј, проф. Кристијан Муцк и доц. Томи Јанежиќ
Факултет за драмски уметности - Скопје
Живко живее, не живее
студенти од III година

во класата на проф. Ељеса Касо
(Офф програма)
Академија за сценски уметности - Сараево
Тартиф
Автор: Ж. Б. П. Молиер

студенти од III година во класаата на проф. Ермин Браво и асс. Џана Пињо

филмски проекции

Национална Академија за театарска и филмска уметност "Крстју Сарафов", Софија
"Малиот принц" режија Филип Андреев
"5 пати" режија Симеон Сокеров
"Глуварче" режија Игор Христов
"Вирагос" режија Љубомир Печев
"Пееме" режија Ева Георгиева
Факултет за сценски уметности - Тирана
Факултет за драмски уметности - Белград
Академија за сценски уметности - Сараево
"Рикошет" режија Емир Капетановиќ
"Тоа е наше дете" режија Елма Исламовиќ
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
"Трст е наш" режија Жига Вирц
"Вистински маж" режија Мина Бергант
"Кралот Матијас" режија Милан Урбајс
Факултет за драмски уметности - Скопје

Документи за преземање:

Манифестацијата се одржа во периодот: 27.03.2009 - 02.04.2009

Во рамките на манифестацијата беа прикажани (се одржаа) вкупно:

научна конференција

Научна конференција
Проф. Русомир Богдановски

работилници

Работилница
Симон Шлингпласер, Хамбург
Работилница
Симон Шлингпласер, Хамбург
Работилница
Раjнхард Винтер, Виена

театарски претстави

Факултет за драмски уметности - Скопје
Иваноff
Автор: А. П. Чехоff

студенти III г. во класатa на проф. Кирил Ристоски и доц. Зоја Бузалковска
Факултет за драмски уметности - Скопје
Стаклена менажерија
Тенеси Вилијамс

Нина Николиќ III г. во класата на проф. Слободан Унковски и доц. Златко Славенски
Академија за драмски уметности - Загреб
Teшкa
I г. МА студии по глума, проф. Велибор Јелчиќ и доц. Јерко Марчиќ
(групна работа/импровизација)
Универзитет за музика и драмски уметности Грац и ФДУ - Скопје
Балканизација
од Драгана Лукан и Фолкер Шмит
Државна академија - Истанбул, Театарски оддел
Гласови од зад темнината
Ариел Дорфман

студенти IV г. во класа на проф. Суат Назми Озтурна
Факултет за драмски уметности - Белград
„Олеана“ („Елијана“)
Дејвид Мемет

студенти III г. во класата на проф. Владимир Јевтовиќ,
самостојна работа со студентите, асс. Срѓан Карановиќ
Факултет за драмски уметности - Скопје
- „Тогаш“ - Семјуел Бекет, Кристина Димитрова
- „Чекори“ - Семјуел Бекет, Нина Николиќ
- „Последната лента на Крап“ - Семјуел Бекет, Билјана Радиноска

студенти III г. по театарска режија во класата на проф. Слободан Унковски и доц. Златко Славенски
НАТФУ „Крстју Сарафов“ - Софија
Човек-перница
Мартин МекДонау

студенти IV г.
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
Ќелавата пеачка
Ежен Јонеско

во режија на студенти по театарска режија во класата на проф. Јанез Хочевар и доц. Томи Јанежиќ
УНАТЦ „И. Л. Караѓале“ - Букурешт
Блуз од Билокси
Нил Сајмон

студенти III г. во класата на проф. Мирчеа Русу
Факултет за уметности - Приштина
Осамено срце
студенти II г. во класата на проф Илире Челај
(градење карактери)
Академија за сценски уметности - Сараево
Клинч
Алексеј Слаповски

студенти III г. во класата на проф. Миралем Зупчевиќ
Факултет за драмски уметности - Тирана
- „Молња“ - Марк Твен;
- „Илјада прекрасни сонца“ - Калед Хосеини;
- „Декамерон“ - Ѓовани Бокачо

студенти II г. во класата на проф. Мехмет Џелили
Факултет за драмски уметности - Скопје
- „Не јас“ – Семјуел Бекет, Јане Спасиќ
- „Каскандо“– Семјуел Бекет, Лука Кортина

студенти од III г. по театарска режија во класата на проф. Слободан Унковски и доц. Златко Славенски
Актерска школа Краус - Виена
Сината птица
Морис Метерлинк

студенти III г. во класата на проф. Бабет Аренс

филмски проекции

Факултет за драмски уметности - Скопје
„Јас знам дека таа ме сака“, Софија Теодор
„Крстосница“, Косара Митиќ
„Правосмукалка“, Марија Апчевска

краткометражни играни филмови, студенти III г. во класата на проф. Столе Попов и доц. Антонио Митриќески
Академија за театар, радио, филм и телевизија - Љубљана
„Чувство на водата“, 16’ 28”, краток игран филм, Мина Бергант, ментор за режија Јан Закоњшек
„Додавки на коса“, 27’50”, краток игран филм, Барбара Земљич, ментор за режија Миран Зупанчиќ
„Небо над градот“, 16’52”, краток игран филм, Жига Вирц, ментор за режија Миран Зупанчиќ
Факултет за драмски уметности - Тирана
„Морнарот“, 3’5”, Елиодор Маркја II г.
„Тилија“, 2’15”, Ервин Зарка, II г.
„Рециеле“, 3’5”, Фатјон Џика, I г.
„Ритам“, 2’15”, Дритан Месареја, I г.
„Љубов“, 2’10”, Спирос Лена, I г.
„Сонце“, 2’10”, Алди Карај, I г.
„Реклама“, 1’, Џосли Рама, III г.
Факултет за драмски уметности - Белград
„Тост“, 10’, Огњен Главониќ, II г. по филмска и ТВ режија во класата на проф. Срѓан Карановиќ
„456“, 10’, Дамир Романов, , II г. по филмска и ТВ режија во класата на проф. Срѓан Карановиќ
„Во поминот“, 10’ (2007), Коста Ѓорѓевиќ, дипломски краток игран филм по филмска и ТВ режија во класата на проф. Дарко Бајиќ
„Вечер во најава“, 10’, Милица Томовиќ, II г. по филмска и ТВ режија во класата на проф. Срѓан Карановиќ
„Невидено“, 15’ (2007), Меша Нешковиќ, III г. по филмска и ТВ режија во класата на проф. Јанко Баљак
„Ланци, факели, камшици“, 16’, Милица Томовиќ, II г. по филмска и ТВ режија во класата на проф. Јанко Баљак
„ESFS ( European Summer Film School) - promo“, 11’, документарен филм, Владимир Радовановиќ, III г. по филмска и ТВ монтажа во класата на проф. Предраг Велиновиќ
Академија за сценски уметности - Сараево
„Лифт“, Нермин Хамзагиќ, III г.
„Портрет на уметникот“, Сабрина Беговиќ, III г.
„Ритам“, Саша Пешевски, II г.
„Иванов“, Невен Самарџиќ, II г.
НАТФУ „Крстју Сарафов“ - Софија
„Јади слатко, зборувај слатко“, 15’, документарен филм, Андреј Илиевски, III г.
„Јајце“, 4’ 38”, документарен/експеримен-тален филм, Екатерина Денева, II г.
„Играчки мермери“, 30’, игран филм, Димитар Димитров, IV г.
„Земја-море“, 30’, Борис Николов, IV г.
„Доброволно изгубен“, 30’, игран филм, Андреј Илиевски, III г.
„Семејна терапија“, 12’43”, дипломски игран филм, Петар Валчанов
„Вонредни вести“, 1’, експериментален филм, Јордан Банков, II г. МА
„Време е“, 13’, игран филм, Пламена Христова, II г.
Факултет за уметности - Приштина
„Тишина“, 18’, Рина Кљоколи
„Лузна“, 12’, Аријан Химај
„Странецот тропа“, 12’, Денис Добрѓани
„Армоника“, 11’, Фатлум Хазити
„Тринаесеттиот“, 11’, Бесим Уге Смајли
„Стапица“, 1’, Луан Крјазиу
„Процес“, 21’, Роберт Бацај
„Без работа“, 1’, Бурим Халити
„Казна“, 13’, Албин Џара
„100 Дена владеење“, 1’, Махир Муслиу

Документи за преземање: